2020年 09月 29日
星期二
   | 氣 溫 : 27 度
搜尋新聞
簡体中文
即時新聞 視頻新聞 要聞港聞 社 評國際兩岸 財 經 娛 樂 體 育 馬 經 副 刊 昔 日電子報

周二 五行大贏家 - 溫傑 - A股槓反產品 買升又可買跌
發佈日期 : 2020-08-04

筆者看好A股市場的投資前景。


今個星期我地繼續採訪光大新鴻基的財富管理策略師溫傑(Kenny),今次佢會同我地分享A股的投資前景及市場上相關的新ETF產品。大家記得的話,其實Kenny之前曾經介紹過南方中證500 ETF03005),成功幫各位讀者獲取利潤。根據Kenny所講,光大新鴻基的母公司光大證券係內地設有研究所,對A股的基本因素及量化分析均有深入研究,觀點絶對值得留意。

Kenny
表示:「以中線計,我睇好A股。只是短期來看,政策邊際收緊,以及中美衝突升級,將會對市場短期走勢造成擾動,A股有可能需要多少少時間整固。」Kenny再三強調,


同指標都顯示內地企業盈利在逐步復甦,待盈利復甦得到市場普遍認同後,有望推動市場繼續上漲,所以就算市場短期較為波動,他們對整個下半年行情的發展仍然審慎樂觀。

再以流動性作分析,下半年內地需面對較大的就業市場壓力,加上新冠疫情容易反彈以及外圍經濟未明朗,相信人民銀行將會根據市場的實際需要而調整貨幣政策,各戰友暫時無需過度擔憂。進一步而講,如果市場因為對政策收緊或中美摩擦升級的擔憂而出現顯著調整,反而係進取投資者的入市機會。

策略上,短期波動,中線向好,投資者可以點做? Kenny話中長線睇好,操作上相對容易,耐心持有個股或看漲的ETF就可以。但如果計對中短線部署,就需要睇升睇跌A股都可獲利的產品。原來華夏及南方東英已分別推出左香港首批中國A股槓反產品,前者包括滬深300指數每日倍槓桿ETF07272)及追蹤同一個指數的每日反向1


ETF07373)。而南方東英的相關產品則為72337333。而家A股可買升又可買跌,不同投資者係唔同市況下,都可部署。


 

首頁