2018年 11月 16日
星期五
   | 氣 溫 : 24 度
搜尋新聞
簡体中文
即時新聞 視頻新聞 要聞港聞 社 評國際兩岸 財 經 娛 樂 體 育 馬 經 副 刊 昔 日電子報

招多福大閘養眼
發佈日期 : 2018-09-11

「招多福」休出特佳,連續兩季首戰贏馬。

【洪禮賢講馬】明晚快活谷八場C欄賽事,看過去季首次C欄模式,算係幾公平,中場前後沒有太大分別,前又得,後又得,埋便或出便亦得,不過,周中可能有幾陣雨,添上不明朗因素。
開季至此,除潘頓以外,何澤堯與田泰安幾生猛,反而麥偉利、李寶利及史卓豐成績不似預期,尤其係後者,支持度夠大卻得1W,未免令人跌眼鏡。
第三場第三班1650米,九駒場合,有兩三駒戰意難測,另有幾駒一哩能力成疑,感覺上,揀得上手之馬有限數,希望不會爆到七彩。
「招多福」目前分數係在港接近3年最高位,還有沒有能力再上?我不敢說,不過比較起上季初與今季初大閘走勢,明顯養眼得多,反映暑後努力操練有成果,既然上季復出即贏,照道理今季進度更佳,威力續增,出爭主打路程,穩入前列。
第四場第四班1200米,幾匹實力馬排在好位,這場三T頭關似乎係熱門收場,冷馬過到一關,也難過第二關。
「超能量」上季尾田草1200米鬥輸,今季頭一場田草直路賽又鬥輸,暫時能力未見再進,死死氣返回谷草短途屬折衷方法,所遇阻力大減,加埋檔靚之助,當有爭勝之力。

首頁