2018年 11月 16日
星期五
   | 氣 溫 : 25 度
搜尋新聞
簡体中文
即時新聞 視頻新聞 要聞港聞 社 評國際兩岸 財 經 娛 樂 體 育 馬 經 副 刊 昔 日電子報

醒蹄飛要補鑊
發佈日期 : 2018-09-12

「醒蹄飛」性能廣泛,田草及谷草一樣掂。
「醒蹄飛」性能廣泛,田草及谷草一樣掂。

【賠率有路捉/周仲】潘頓貴為上屆冠軍騎師,現時在騎師榜竟然屈居何澤堯之下,相信騎者都幾難忍受呢個情況,如果你話屈居雷神之下,都尚可以話雖敗猶榮,但外籍騎師本來已經有先天性優勢,加上潘頓亦係騎得之人,好肯定重奪榜首位置只係遲早問題,而且好大可能係今晚將會發生之事。
今晚潘頓共有八匹坐騎,昨午所見,其中七駒的獨贏賠率曾經被捧至6倍以下(見表),當中更有四駒為該場獨贏大熱門,一早落定墊底飛,大有機會係連場出擊的先兆。其中最值得留意係「超能量」,此駒上仗季內初出,已經在潘頓胯下取得一席亞軍,今仗原庄配搭再上征途,大有收復前失的決心,再加上昨午票數對辦,看來今晚有機會補中。
另外,「醒蹄飛」季內初出在潘頓胯下被捧成次熱門及跑獲季軍,今仗人馬繼續合作,換言之,練馬師對於騎者上仗的發揮並無不滿,而昨午此駒曾經被捧成3.8倍大熱門,票數與上仗分別不大,如果臨場票數硬淨,提防此駒會補鑊成功。

首頁