2022年 06月 26日
星期日
   | 氣 溫 : 32 度
搜尋新聞
簡体中文
即時新聞 視頻新聞 要聞港聞 社 評國際兩岸 財 經 娛 樂 體 育 馬 經 副 刊 昔 日電子報

《萬千星輝2021》首推場刊 馬國明 鄭嘉穎睇好攞視帝 譚俊彥:承你貴言
發佈日期 : 2021-12-31

黃子恆(左)、朱敏瀚及何依婷入圍最佳男女配角五強
最佳男主角候選人五強。
五強入圍最佳女主角。
黃子恆(左)、朱敏瀚及何依婷入圍最佳男女配角五強
最佳男主角候選人五強。

【本報記者報道】無綫一年一度盛事《萬千星輝頒獎典禮2021》將於周日(1月2日)晚上8點假電視廣播城隆重舉行。今年頒獎禮加入不少新元素,除了提前選出五強名單、在頒獎禮當日新增由現場傳媒投票選出的「最佳衣著藝人」外,一眾五強候選人早前更齊齊著靚靚為頒獎禮拍攝場刊。

眾「視帝」候選人均十分謙虛及禮讓,馬國明及鄭嘉穎異口同聲點名睇好譚俊彥,對此譚俊彥坦言感恩,並笑說:「我要多謝兩位師兄咁客氣,尤其馬明,佢曾經同我講過好多好鼓勵我嘅說話,多謝你哋,亦都承你哋貴言呀。」

胡鴻鈞看好張振朗及鍾嘉欣

另一同樣獲得很多人支持的還有張振朗,入圍最受歡迎電視男角色、飛躍進步男藝員及最受歡迎電視歌曲的胡鴻鈞,便看好振朗和鍾嘉欣:「視后我睇好鍾嘉欣,我唔想好似佢fans咁,但我真係希望佢有好成績;男主角我就希望係張振朗,佢每套劇每個角色都真係用盡佢嘅能力去演,所以我覺得佢好值得嘉許。」

陳展鵬則搞笑地順勢宣傳將於下年1月10日晚9點半播出的新劇《鐵拳英雄》:「唔知係咪我依家有咗小朋友,咁可以叫我鐵拳爸爸,哈哈,嘩!幾犀利呀。」

在「視后」方面各候選人同樣惺惺相惜,其中姚子羚說:「另外四位我自己都好喜歡同欣賞,佢哋四個都係好努力、好優秀,我覺得邊個攞獎都會好開心。」

林夏薇則笑言要努力準備當晚戰衣:「因為拍緊劇,我未有好多時間試,希望出到嚟係端莊又靚嘅打扮。」

姜麗文叫三飛恨攞奬

在女子組方面,姜麗文今年可謂交出亮麗成績單,先後入圍「最受歡迎電視女角色」、「最佳女配角」以及「飛躍進步女藝員」五強;對於獲取如此佳績,姜麗文坦言嚇親:「好驚喜、好感恩、好享受依家呢刻,因為唔知幾時再會發生呢件事。信心我唔敢講,因為事實上其他候選人我都好尊重同欣賞,但我當然想攞獎啦,但唔代表應該攞架嘛。」

另談到劇集《愛‧回家之開心速遞》入圍多項提名,憑「金城安」一角入圍「最受歡迎電視男角色」的「愛‧回家」成員周嘉洛坦言很興奮:「我好開心同媽媽(滕麗名憑熊尚善一角入圍最受歡迎電視女角色)一齊入圍,仲要都係電視角色獎!」

陸永唔睇好自己攞獎

至於向來擅長搞笑的陸永,對於入圍最受歡迎電視男角色竟未打仗先認輸,十分搞笑:「我梗係冇(贏嘅機會)啦,點會有呀,一嚟對手強,二嚟個人弱,唔需要對手好強,你自己好弱就已經知道冇架喇。」

入圍男配的張頴康,則笑指原本打算問劇組借戰衣了事:「我有問過劇組我有套結婚嘅禮服可唔可以借嚟出席頒獎禮,但我返去同我太太講時,佢叫我唔好咁。」

另一方面,朱敏瀚(朱仔)、黃子恆和何依婷昨天(30日)出席《萬千星輝頒獎典禮2021》「最佳男、女配角」最後5強記者會。朱仔對獎項抱平常心:「其實5位男配角候選者都實至名歸,我想投票給黃子恆和張頴康,他們是專業演員,若果投3票才投自己。」他稱過去1年努力表現自己,盼爭取觀眾共鳴感,而不是為攞獎,「行出街有人叫我個角色名,好過攞幾多個獎,我想爭取多些角色演出」。

黃子恆好開心憑《拳王》突破演出,首次打入最佳男配角5強,賽前心情緊張,每當收到朋友支持聲音,更會心跳加速,雖然對自己有信心,但對手也很強勁,他說:「任何一位拿獎也開心,但我喜歡泰臣,他演機械人有血有肉。」

何依婷在《星空下的仁醫》飾演的游醫生受歡迎,躋身最佳女配角最後5強,她感到驚喜,已經覺得是很好的獎勵:「我對攞獎好佛系,覺得好難贏,睇好陳自瑤和劉佩玥。」

您可能有興趣:

1
電影金像獎公布入圍名單 《智齒》力壓《梅艷芳》獲14項提名 85歲謝賢首戰影帝

2
實體頒奬禮暫4.17舉行 視乎疫情變化

3
第40屆香港電影金像獎入圍名單

4
女兒「小豬比」打疫苗? 陳展鵬持審慎態度: 怕有後遺症要諮詢家庭醫生

5
姚子羚頭號情人地位無「人」能取代

6
紀錄組織四口之家過程 楊茜堯發溫馨幸福短片

7
鄭嘉穎大仔3歲生日 紮「噴泉辮」可愛

8
秘密誕下第二胎 楊秀惠︰變成了一家四口

9
利希慎家族 港英早期華資四大家族之一

10
《飛虎3壯志英雄》TVB 2.21日晚播 黃宗澤投訴樂易玲偏心不及吳卓羲好艷福

11
蔡思貝做女飛虎 以一敵十 自嘲頸長 戴重頭盔全日致頸痛

12
恨拍制服戲 過足戲癮 陳豪演飛虎指揮官

13
回應「蟲草大王」抽廣告 樂易玲笑問:「佢是否追緊女仔呀?」

14
老婆單文柔再度懷孕? 陳展鵬:有好消息公布

15
無男一包袱 心態好好 錢嘉樂讚張振朗不驕傲


首頁