2018年 12月 11日
星期二
   | 氣 溫 : 19 度
搜尋新聞
簡体中文
即時新聞 視頻新聞 要聞港聞 社 評國際兩岸 財 經 娛 樂 體 育 馬 經 副 刊 昔 日電子報

香港VS印度 同樣是靚仔 劉德華阿米爾汗惺惺相惜
發佈日期 : 2018-04-16

Aamir講追夢的電影《打死不離歌星夢》。
劉德華與阿米爾汗甫見面即惺惺相惜。
左起:Aamir、薩伊拉華森及劉德華。
Aamir講追夢的電影《打死不離歌星夢》。
劉德華與阿米爾汗甫見面即惺惺相惜。

有「印度劉德華」之稱的印度影星阿米爾汗(Aamir Khan)昨日訪港,與真正的劉德華碰頭,席間兩人擁抱兼握手,惺惺相惜,華仔表示兩人均有友善眼神,大家稱得上是靚仔。 <文>陸曼美



阿米爾汗昨日夥同少女新演員薩伊拉華森(Zaira Wasim)訪港,到太古城出席見面會,宣傳電影《打死不離歌星夢》在港上映。今次在港與真正劉德華碰頭,吸引近千觀眾追捧,迫爆商場,當中不乏印度粉絲,還有人一家大細到來支持,當見到Aamir Khan出場時,眾人更興奮大叫。


大會先安排劉德華、阿米爾汗及薩伊拉華森三位重點人物一同出場,在台下多角度給大家拍照,隨後兩位電影男女主角上台分享感受。其後到華仔上台與Aamir對談,兩人一見面即擁抱、握手,惺惺相惜。


欣賞《無間道》


問到兩人有沒有欣賞過對方的電影?華仔表示知道要與Aamir同台,睇返很多對方以前的資料,大家都說印度有個華仔的人,但原來Aamir入行早過他,所以大家應該叫他做「香港Aamir」,十分搞笑,華仔還表示特別喜歡Aamir主演《來自星星的PK》。


Aamir表示去年來港宣傳《打死不離3父女》時,向傳媒表示不認識劉德華,到昨日終於見到真人,感到甚為興奮:「我喺1973年已經開始拍戲,好開心被稱為印度劉華,自己亦有睇過劉德華主演電影《無間道》,好鍾意同埋好欣賞。」


互教對方語言


其後兩人互相用自己語言教對方講「你好嗎?」,Aamir好快學識廣東話,然後用印度語教華仔講,一次過發了很多個音,句意是:「I love you all very much!」另外,他又教華仔講「你好靚仔!」華仔笑言:「我慣咗俾人咁樣叫!」


華仔與Aamir受訪時認為大家有相似一面,Aamir覺得兩人眼神相似,華仔就說友善眼神,大家稱得上是靚仔。兩人期望有合作機會,至於一齊唱歌?Aamir自嘲唱歌不太好聽,可能幫華仔做伴舞。還誠邀華仔去印度,華仔笑言可以在印度開騷,Aamir立即表示可以幫忙伴舞做Backup。


您可能有興趣:


首頁