2019年 04月 23日
星期二
   | 氣 溫 : 30 度
搜尋新聞
簡体中文
即時新聞 視頻新聞 要聞港聞 社 評國際兩岸 財 經 娛 樂 體 育 馬 經 副 刊 昔 日電子報

影圈「多產公」感謝上天 姜皓文向歌手導演夢想進發
發佈日期 : 2019-02-11

姜皓文牢記戲中每一句對白。


圈中有句笑話「無姜皓文就開唔成部戲」,呢個形容雖然誇張了,但又合情合理,事關姜皓文確實係影圈「多產公」,單是2018年已拍了近10部電影,難得的是,他牢記戲中每一句對白,記憶力可謂驚人!


有進步空間


日前姜皓文接受「香港開電視」主持植詠珊訪問,植詠珊列舉五句經典對白讓姜皓文估出自哪部電影,答案全中,連姜皓文都忍不住說:「快啲讚我叻仔啦,我真係記得架,哈哈!」對於「無姜皓文就開唔成部戲」呢句笑話,姜皓文揶揄植詠珊說:「你仲細咩,咁都信!香港電影唔搵我,我就真係發霉啦!」


姜皓文指呢句笑話背後,代表業界中人對他的愛錫,他感恩地說:「我真係一個好幸福的演員,一直以來得到太多人的鼓勵,幸福到連個天都眷顧我!所以我覺得自己2018仲有好多進步空間,希望2019做得更好!」今年除了拍戲,姜皓文還希望能實踐做導演和歌手的夢想。


結婚廿周年


今年是他和太太殷寧(原名金慧英)結婚20周年,姜皓文坦指太太對他的演藝事業「瞓身支持」,不過有時見他壓力太大,都會忍不住勸他退休。姜皓文笑道:「後生細仔,講咩退休呀!不過佢咁講,係窩心的。我哋結婚20年,有咩交要嗌,在過去的19年半都嗌晒囉,打後的日子都係開開心心的!」


您可能有興趣:

1
霍啟剛帶五歲半兒子到場玩遊戲 陳凱琳大讚鄭嘉穎半夜3點幫手餵奶

2
王梓軒演音樂劇 家燕姐捧場高呼「好正」

3
吳雨霏報喜大兒子快要當哥哥了

4
陳健安分享「斷捨離」 為前度舊物大哭一場

5
兩個月治療完全康復 演唱會澳門站出招 鄭伊健大圓環倒吊再現

6
邀群姐任清潔大使 郭秀雲帶隊執垃圾

7
朱韻韻紐約興奮會偶像「緋紅女巫」

8
黃榕下苦功演舞台劇

9
入行18年首次內地巡唱7月展開 關心妍期待女兒欣賞

10
賴恩雷諾士訪北京 趣談聲演皮卡丘

11
新戲開機 素淨 柴碧雲創造美好生活

12
張晉對戰蜘蛛人 高空極限厮殺

13
送樓獎勵太太單文柔 展鵬公布喜訊:小豬比來了

14
傳黃心穎輪流換畫 Sammi想做家庭主婦

15
小齊為鄭秀文打氣:加油 ! 巡演被大媽點唱考起


首頁