2019年 02月 23日
星期六
   | 氣 溫 : 19 度
搜尋新聞
簡体中文
即時新聞 視頻新聞 要聞港聞 社 評國際兩岸 財 經 娛 樂 體 育 馬 經 副 刊 昔 日電子報

長命盼上學 鄭伊健要更了解大自然
發佈日期 : 2019-02-12

鄭伊健與一眾活力長者合照。
鄭伊健在廣告中演影樓攝影師。
鄭伊健與一眾活力長者合照。
鄭伊健在廣告中演影樓攝影師。

還不到兩個星期,鄭伊健「Along with Ekin Live Concert」就要在紅館開鑼,練歌綵排如火如荼的他,早前為拍攝的全新廣告曝光。廣告中,伊健穿梭畢業禮、美式足球賽和影六代同堂全家幅的影樓,並探討全城熱話:「長命百二歲」,如何為成世人流流長做好計劃?伊健考慮重返校院,笑言拉埋導演劉偉強和音樂監製陳光榮做同學仔,一齊學習、一齊走堂!


拉劉偉強陳光榮上堂


就算人生有120歲壽命,也要有強健體魄才可以繼續精采生活,伊健一直非常注重養生和愛惜大自然,所以如果重返校院,他希望修讀一些科目以多角度了解世界,並希望透過學習更了解大自然和地球。他說:「現今太多人只相信科技,但我就更相信大自然力量,大家唔好忽視,地球好多災難都係同大自然有關,所以我想學習多啲點樣同地球溝通。」平時伊健如何跟地球溝通呢?他說:「打坐、靜默、買少啲科技嘢……(你喎?)我依家通常睇,好少買,希望產生少啲廢物,盡量啦!」如果要拉埋身邊朋友一齊重返校院,圈中朋友必選導演劉偉強,以及與他音樂上合作無間、月底紅館演唱會的音樂總監陳光榮。


伊健笑說:「如果要揀兩個朋友同我一齊返學,不如陪我一齊逃學。第一個肯定係劉偉強,哈哈,佢一睇就知唔係讀書人啦!不過佢好本事,成為一位好出色和好出名嘅導演,佢唔係淨係靠讀書,好多嘢都喺社會學返嚟;至於陳光榮不但係我工作夥伴,我哋一齊成長,一齊增值自己,佢都喺人生經驗上學習。」

您可能有興趣:

1
馬國明黃智雯 《降魔的2.0》開鏡 好想激情親熱

2
陳詩欣浸溫泉最怕露底

3
陳可辛透過《李娜》記錄時代變遷

4
與倪震有不能說的秘密 贈畫寄情真開心 周慧敏尷尬含羞

5
為蘇永康新歌拍MV 張繼聰演繹幸福父子情

6
馮允謙31歲生日 願望多走埠

7
廣州互聯網法院一審判決 侵權官司勝訴 林志玲獲賠6萬

8
張鈞甯帶兩顆核桃心情赴米蘭

9
南方姑娘演抗戰山東妞 李倩重回20歲挑戰大

10
丁可欣避談欺凌賠償金額 Gigi孖老公演出只收利是

11
靚媽陳凱琳天生麗質 嘉穎父子手握手晒溫馨

12
獲舞台劇獎提名男配 袁富華得失平常心

13
音樂劇加場慶功現場搶票 周華健力撐丁噹送酒祝賀

14
首次配音手舞足蹈 劉昊然超緊張狂滴汗

15
啟程米蘭時裝周之旅 蔡依林驚艷現身機場


首頁