2019年 12月 07日
星期六
   | 氣 溫 : 17 度
搜尋新聞
簡体中文
即時新聞 視頻新聞 要聞港聞 社 評國際兩岸 財 經 娛 樂 體 育 馬 經 副 刊 昔 日電子報

萬眾之力年紀少少有實力
發佈日期 : 2019-12-04


[寶之諗/小馬寶莉]終於來到國際賽月,星期三就是國際騎師錦標賽,所以今日為大家分享馬之餘,也會睇睇騎師賽的參賽騎師。今年代表香港的騎師有潘頓、莫雷拉、田泰安和何澤堯,除了香港的騎師,我想大家不陌生的有戴圖理、麥道朗、蘇兆輝及莫雅。其實本人幾喜愛戴圖理,小時候印象最深的就是他贏馬後跳落馬慶祝,小妹我都是騎馬的,真的好想學他,不過自己又不夠勇,怕自己跳得不夠高絆倒!不過我有私心的,我當然是支持香港的騎師啦,為香港馬壇增光嘛!!
而因為今次第四、五、七及八場是電腦配馬給騎師的,騎師有可能不熟識馬的特性,所以選馬上亦較為困難。四場賽事中選了第四場同大家分享,先睇「萬眾之力」,晨操時好爽快,而且牠只是3歲,頭四次初出是跑沙田,上仗轉去跑谷草即勝,適應力好强,這隻馬要好好跟進。第二隻「好甜橙」,谷草成績不錯,晨操時大步而且有力,狀態靚。第三隻我在「開心好友」同「哈蝦王旺」之間選擇,最後選了「哈蝦王旺」,因為相信何澤堯會發揮得更好,而晨操時睇得出「哈蝦王旺」步好有力,不錯。不過這幾場賽事都要臨場再觀察,始於人馬新配搭。

您可能有興趣:


首頁