2019年 03月 27日
星期三
   | 氣 溫 : 21 度
' target='blank'>
搜尋新聞
簡体中文
即時新聞 視頻新聞 要聞港聞 社 評國際兩岸 財 經 娛 樂 體 育 馬 經 副 刊 昔 日電子報

鑽飾神聖屆勝時
發佈日期 : 2019-01-12


【甘屋藏料/甘甘仔】剛仗是2019年首次快活谷夜馬賽事,先恭喜羅富全首次喺谷草贏到分級賽一月盃,馬王「范高爾」子嗣「精明才子」今次初跑谷草1800米一樣贏得輕鬆,對手仲要係「馬克羅斯」、「鷹雄」等喺分級賽有證明的馬,可見前駒實力未升到盡,少少遺憾係鞍上人巴度喺衝線後墮馬,其後證實有輕微骨裂,希望佢快啲康復。今日跑周六沙田草泥混合賽事,根據過往經驗,周六日馬多數係爆冷之日,希望能把握機遇執錢過新年。
第二場「鑽飾神聖」來港評72分,經不斷試跑,現評分已跌至歷來低位,今季首戰在末段衝上第三敗於「巴基之友」個半馬位,現降到五班對手不強,相信今仗可出頭。「火天大有」至今兩勝全出自此程,分別是擊敗實力指標「智有心得」及「天胆」,「火天大有」現評分已跌至歷來低位,係時候止跌回升。「新界之星」元旦日力拼僅敗獲亞水準不失禮,計實力在五班饒具份量,若不三心兩意,在此弱組可爭取補中。「萬霸駒」上賽終苦盡甘來勝回一仗,5歲馬一經開竅,分分鐘贏開就贏,轉戰闊場擺明想博你唔信。

您可能有興趣:


首頁