2019年 09月 18日
星期三
   | 氣 溫 : 31 度
搜尋新聞
簡体中文
即時新聞 視頻新聞 要聞港聞 社 評國際兩岸 財 經 娛 樂 體 育 馬 經 副 刊 昔 日電子報

意頭馬成績差
發佈日期 : 2019-02-21


【掌握大局/蔣偉權】莫雷拉近期停賽、停賽再停賽,剛周三賽事未開始之前,已經排定隊等緊未來的兩次停賽期,三次停賽加加埋埋被罰六日,對於蔡廐馬主來說,損失真係大,雖然話六日停賽期當中,有一日係從化賽日,未必有實質上的影響,但主帥大半個月停賽,糧就要繼續出,就點都會有點不值。
當然,就算雷神停賽,蔡約翰亦可以替戰駒找到理想配搭,好似潘頓、田泰安等好手,與蔡廐一向關係密切,加埋實而不華的蘇兆輝,絕對足以補位,而蔡廐以質新馬為主幹,晨課有莫雷拉教馬,亦肯定係一件好事,事關雷神韁繩好,由他教馬,對於馬匹的長線發展必有裨益。
另外趁有時間,筆者想帶出一個話題,就係以往新年期間,不少馬迷都會特別吼實意頭馬,但今季此情不再,初三頭馬當中,只有「美麗滿載」較好意頭,其後直至剛周日為止,亦不見有意頭馬勝出,所以此一時彼一時,以往的一套,在今時今日只能夠成為回憶。

您可能有興趣:


首頁