2018年 11月 16日
星期五
   | 气 温 : 24 度
搜寻新闻
繁体中文
即时新闻 视频新闻 要闻港闻 社 评国际两岸 财 经 娱 乐 体 育 马 经 副 刊 昔 日电子报

[㗎仔游食]日本清酒Omakase与铁板烧
发佈日期 : 2018-09-06

本栏作者Kei san
呢度好多款Gin
玫瑰花Gin女士一定喜欢
有已配好清酒Set
获2018 Sake Competition气酒
泊谷真树主厨有25年经验
本栏作者Kei san
呢度好多款Gin

以往香港食铁板烧畀人感觉一定好贵,一定要开贵酒,由头食到尾一个套餐,埋单时会吓你一跳,终于有间好Reasonable又有质素出现。


呢间畀我感觉好Casual,因为名为铁板烧居酒屋,有铁板吧檯之外,其余係一般居酒屋卡位及椅,感觉自在,可随便Order单点菜式,铁板菜式如是,唔一定套餐。


铁板烧食材都係日本直送新鲜水产,尤其多由青森县来,其他和牛、豚肉、鸡肉等都係日本产,季节性蔬菜更唔少得。呢度不时周日仲会有朝市,即是Pop-up卖日本新鲜直送蔬菜,好新鲜又平。


铁板主厨已有25年经验泊谷大厨本身家族都係日本做铁板料理,所以厨艺一定有信心。


我最享受係大厨好亲切,除Menu上菜式,基本你想食咩,佢都可以做畀你。大坂烧也好、炒麵也好,以至高级食材,客人Order就可以配合,好灵活。唔坐吧一样可以Order 铁板,亦可以食到刺身等日本居酒屋料理,Very good呢。


开心,呢度仲有驻场名誉唎酒师同有经验Bar Tender,你唔知点咩清酒好?有已配好酒料理选择,又或者来个清酒Omakase,唎酒师就会为你当日点料理拣3款酒,可以係清酒,或者鸡尾酒都得,完全唔使自己伤脑筋。


近年日本Gin大热,香港已开始受注目,呢度有世界各地三十多款Gin,Bar Tender上次就介绍有龙虾味Gin,樱花味、抹茶味等,又玩出多款Cocktail,听佢讲解饮法,玩味十足,即刻爱上Gin添。食完饭坐酒吧区叹两杯都好舒服呢!


和幸创作铁板居酒屋
地址:湾仔摩理臣山道23号南洋酒店2楼
电话:3460 4498


[Kei San 小档案]
日本北海道出生。居港超过三十年,能操流利广东话,年轻时出国留学,毕业后走访海外多国工作的关係,练就出独立自「煮」的好手艺,对食材的选择也有心得,因此被传媒发掘,活跃于各大报章杂志的烹饪示范及美食专题,更有幸参与不少电视节目演出及主持,是料理达人及美食家,日本饮食文化的传道者。



图说
1)呢度好多款Gin,Gin Tonic只係$88,可以试多几杯。


2)亦有配小食Gin鸡尾酒餐,用伯爵茶、柠檬等配玫瑰花Gin,女士一定喜欢。


3)有已配好清酒Set,好似原条铁板青森鱼配纪土山田锦纯米大吟酿。$185


4)唎酒师为铁板广岛蚝配咗有气清酒,仲係获2018 Sake Competition 气酒金赏,一流。


5)泊谷真树主厨父亲在东京亦开铁板烧店,自己有25年经验,信心保证。


 

您可能有兴趣:


首页