2022年 09月 28日
星期三
   | 氣 溫 : 28 度
搜尋新聞
簡体中文
即時新聞 視頻新聞 要聞港聞 社 評國際兩岸 財 經 娛 樂 體 育 馬 經 副 刊 昔 日電子報

奪新力軍銅獎當鞭策 姜濤與Kay合作壓力超大
發佈日期 : 2020-01-03

MIRROR表示與Supper Moment合作
姜濤奪叱咤新力軍銅獎,令他喜出望外。
姜濤自爆與Kay表演彈琴,事前感到很大壓力。
MIRROR表示與Supper Moment合作
姜濤奪叱咤新力軍銅獎,令他喜出望外。

姜濤前日獲得《叱咤樂壇流行榜頒獎典禮2019》新力軍銅獎,教他喜出望外,而MIRROR一眾成員能與樂隊Supper Moment合作,不僅為觀眾帶來新鮮感,就連MIRROR成員都覺得擦出很多火花。
姜濤出道至今推出了三首作品包括《一號種籽》、《阿特蘭提斯》及《一天多一點》,都得到樂迷的厚愛,令他成功擠身《叱咤樂壇流行榜頒獎典禮2019》的頒獎台上,榮獲叱咤新力軍銅獎。

無諗過攞獎

姜濤對於自己得獎大感意外,他說:「因為本身無諗過自己會攞獎,過去對於攞獎更加係無概念,所以當真正得獎嘅一刻,先發現每個獎項對於歌手嚟講都係好大嘅動力,今次能得到新力軍銅獎係十分激勵鬥志。」
姜濤在頒獎禮中更於謝安琪(Kay)合作演出,但原來二人在拍攝前一日已事先綵排,從不懂彈琴的姜濤,更有Kay教他指法!姜濤回憶道:「跟Kay合作係好意外嘅事情,當初知道時壓力好大,因為知道自己唱歌方面仍有好大嘅進步空間,所以曾一度懷疑自己係咪有實力同她合作演出一個項目。喺合作嘅過程中Kay好耐心地教導我,所以好開心亦好感激佢。」
 
MIRROR偷師

至於MIRROR,前晚亦有參與演出環節,與Supper Moment合作演出,不過因為兩個單位都是大忙人,所以只能在拍攝當日埋位前夾走位,不過眾人都十分專業地交出功課。一隊跳唱組合,與一隊樂隊同場演出,Ian表示獲益良多,他說:「其實MIRROR成員本身都好鍾意睇band show,而我哋本身係跳唱組合,同樂隊演出時所帶出嘅感染力係截然不同,今次能夠同Supper Moment合作,可以近距離感受到佢哋嘅魔力,學到好多嘢,好開心!」

您可能有興趣:

1
Professional Coaching 化身為鏡 觀照自我 專訪HKPCC 香港專業教練吳範 Ernest Ng

2
Costa - 酒香不怕巷子深 Costa Wine歌詩達

3
Smart Health - 內外兼修 從內至外照顧一家人的健康良品

4
翟威廉兄弟賣清酒 品味生活新態度(下)

5
去暑濕 冬瓜薏米水加隻雞

6
翟威廉兄弟賣清酒 品味生活新態度(上)

7
Costa - 酒香不怕巷子深 Costa Wine歌詩達

8
志記鎅木廠的年輪:可持續發展的啟示

9
怎樣管理新經濟的團隊

10
打金趁熱匠人情 兩個珠寶設計師的尋夢緣(下)

11
Costa - 酒香不怕巷子深 Costa Wine歌詩達

12
海倫 認可兒童財商導師 決定養小動物前 不如跟小朋友一起計計數

13
打金趁熱匠人情 兩個珠寶設計師的尋夢緣

14
MUXIC第一屆NFT流行曲創作大賽 20強專訪

15
葉倬寧Charlie 音樂NFT成就出道舞台


首頁