2024年 05月 21日
星期二
   | 氣 溫 : 26 度
搜尋新聞
簡体中文
即時新聞 視頻新聞 要聞港聞 社 評國際兩岸 財 經 娛 樂 體 育 馬 經 副 刊 昔 日

客串《新聞女王》勁突出 陳若思扮MK妹兇何依婷 佘詩曼親自教路增強「戲」味
發佈日期 : 2023-12-01

陳若思兇何依婷場口引起網民討論。
有佘詩曼(右)教路,陳若思演MK妹入型入格。
陳若思拍攝《港女野人》而受觀眾注目。
陳若思兇何依婷場口引起網民討論。
有佘詩曼(右)教路,陳若思演MK妹入型入格。

 


【本報記者報道】正在熱播的無綫台慶劇《新聞女王》,除了豆瓣分數維持8.2高分,並吸獲逾36,000人評分,評分人數比去年熱播的台慶劇《下流上車族》高出近6倍;同時榮登「豆瓣一周華語口碑劇集榜」榜首,成績斐然;無綫對上一套登同榜榜首劇集已是《星空下的仁醫》。另外,劇中除了「Man姐」佘詩曼(阿佘)再度爆紅外,其他個案的人物亦甚高討論度。


 


2020年參選港姐入行的陳若思(Amber),入行後多以主持綜藝節目為主,代表作品有J2綜藝節目《港女野人》,拍劇經驗相對較少,並多以客串性質演出。


 


雖然劇齡尚淺,Amber演出絕不遜色,前晚(29日)一集她飾演凡事與家姐對著幹的MK妹徐曉欣正式登場,不但令人眼前一亮,藐嘴藐舌態度及言之有理的說詞亦讓網民留下深刻印象:「好得意、髮型也靚」、「你講的台辭也很有道理」、「戲份不多但睇得出用心演」。


 


猖狂髮型增霸氣


 


Amber受訪時,坦言今次是首次入劇組飾演有名字的角色:「呢個劇係我戲份最 重、亦係我第一個入劇組嘅角色;我之前啲角色都係冇名嘅,做過宮女、客人同 粉絲。」


 


談到角色造型,Amber笑言沒覺得特別性感,但坦言事前有做功課參考「MK妹」穿搭法,並指最想感激是角色髮型:「我覺得個髮型已經好壞、好猖狂,所以每次一紮起個頭,我都覺得自己特別反叛、好有霸氣,隔籬啲人都會畀我嚇親。」


 


笑指似「女版山雞」


 


為了投入角色,Amber拍攝期間喪煲90後熱捧的MK歌,並於腦海內不斷反覆哼唱增加投入感:「另外我仲有睇啲黑社會電影,我當正自己係女版陳浩南,雖然最後我覺得自己比較似山雞多啲,鬧人時都係大聲靠惡,我當正自己係黑社會大家姐咁樣去兇依婷。」


 


談到昨晚兇依婷場口,Amber笑言全靠阿佘出手幫拖,才順利完成拍攝:「場戲有句對白係:『我唔想郁呀,一係你爬出去囉』,我無論點講都講唔好,阿佘就提議我伸直隻腳擋住我家姐(何依婷 飾),唔畀佢出去,加咗呢個設計後,我即刻覺得成件事順咗。」


 


大讚阿佘零架子


 


Amber又大讚阿佘與依婷都是很好的前輩:「有一次拍promo,因為前面啲人太高,阿佘見到我畀人擋住,佢就話加個apple box畀我墊高。我覺得佢真係好好人,因為我覺得佢冇必要照顧我,而且仲要咁都留意到。依婷都有分享一啲佢做戲嘅嘢畀我聽,佢話啱啱開始做戲時,冇留意到隻眼要好定,因為眼神其實好重要,咁樣上鏡講嘢先至會比較有說服力。」


 

您可能有興趣:

1
演唱會妙語連珠 胡楓拒做「修公」 張家輝唱歌肉緊

2
熱播劇《繁花》 6月3日翡翠台登場

3
電影《破.地獄》講香港殯儀業 許冠文讚故事地道 黃子華拍完變寬容

4
《繼承者》首播吸158萬觀眾 阮兆祥 李思捷神還原何伯夫婦創高收視

5
郭富城對再添丁順其自然 讚兩女遺傳其跳舞細胞

6
陳靜穿超Deep V晚裝戴真翡翠頸鏈 「車震女」是選美亞軍兼武林高手

7
熊黛林宣布自組公司獨立發展 超索靚媽亮相康城影展勁吸睛

8
電影殺出城寨 走向國際 古天樂率四少現身康城

9
《家族榮耀之繼承者》 羅嘉良造型斷崖式衰老 總監製梁家樹:醉心事業效果

10
王祖藍獲大女讚靚仔勁開心

11
《九龍城寨之圍城》票房破5000萬元大關 古天樂率「城寨四子」感謝觀眾捧場

12
譚輝智演唱會發佈會 與粉絲熱舞大騷招牌舞技

13
《談判專家》6.13香港上映 劉青雲吳鎮宇相隔19年再合作

14
聲稱何伯子女向新何太宣戰: 無義務供養家父續弦

15
佘詩曼《繼承者》萬獸之王顯霸氣 羅子溢 羅嘉良大小豺狼 奸到出汁


首頁