2024年 06月 13日
星期四
   | 氣 溫 : 30 度
搜尋新聞
簡体中文
即時新聞 視頻新聞 要聞港聞 社 評國際兩岸 財 經 娛 樂 體 育 馬 經 副 刊 昔 日

江海迦東莞演出負傷上陣 感激薛凱琪賞識感觸哽咽
發佈日期 : 2023-11-28



【本報記者報道】歌手江海迦(AGA)日前於東莞銀行藍球中心舉行《AGA ONEDERFUL LIVE》的第二站巡迴演唱會,全場爆滿。AGA今次更邀請了薛凱琪(Fiona)任表演嘉賓,她指Fiona在其創作生涯中非常重要。


 


AGA出道前還是一位作曲人,創作3年都未獲任何歌手賞識,直到Fiona聽到《Better Medemo,便向公司表示一定要錄這首歌,結果令AGA成功賣出第一首作品,這首歌亦是她人生中第一首創作的歌曲,所以AGA至今仍然很感激Fiona的賞識。


 


AGA說:「《Better Me》係我人生中嘅第一首歌,點解會寫?因為失戀囉,第一次失去一段感情嘅時候,我覺得好可惜,就喺度諗究竟自己做錯啲咩呢?每次唱呢首歌,我都會激發自己,勿忘初心,be a better me。我做作曲人嘅時期,3年來都無人欣賞我啲歌,即到有一日,零晨3點有人message我,話呢首歌嘅訊息同故事令佢好感動,跟住呢首歌仲好受歡迎,令我覺得原來我都得㗎喎,我都可以寫到歌,非常之多謝你,唱我呢首歌。」


 


AGA爆失戀寫《Better Me


 


Fiona亦覺這首歌療癒了自己,她對AGA說:「你唔單止係寫到歌,你仲唱到歌,又跳到舞。你原來係因為失戀寫呢首歌,雖然你係愛情上嘅失戀,但我係成個人生都失戀嘅時候,人生呀,個腦呀,好多方面都……就係因為呢首歌嘅demo鼓勵咗我。所以我就同公司講我一定要唱呢首歌,其實我當時隻碟係已經夠晒歌,但我都一定要唱。你以為你做一首歌療癒自己嘅心靈,其實你都療癒咗我,同埋幫助咗好多人療癒佢哋嘅心情。我真係好想同你講,我好多謝你。希望你嚟緊可以再作多啲歌,俾多啲正能量我哋。」


 


兩人更首次同台合唱《Better me》,AGA更一度感觸得眼泛淚光。AGA表示今次演唱會見到很多熟識的面孔,有很多香港朋友及fans都組團來支持,而且成都、東莞、佛山、廣州等地的fans都有跟著AGA一起走巡迴,令她相當開心。


 


日前AGA綵排時,不小心弄傷了右腳,膝頭位置筋腱發炎,非常疼痛。她原本想忍痛完成所有舞步部分,但由於舞台設計呈斜傾角度,加上開場時solo部份有些坐在地上的舞步,會對膝頭蓋做成壓力,故此排舞師特意改動舞步,AGA能順利完成演出。


 


AGA唱出《一》、《圓》、《Wonderful U》等首本名曲時,台下觀眾全場大合唱,場面感人。最後AGA與全場觀眾及工作人員拍攝大合照,演唱會圓滿結束。


 

您可能有興趣:

1
《海關戰線》亡命演出 謝霆鋒淡定演出危險場面 凌空槍戰嚇怕衛詩雅

2
《談判專家》明星首映場 吳鎮宇 劉青雲互窒有火花

3
陳法拉暑假回港拍新戲 逗留2個月

4
《查無此人》吉隆坡首映 鄒文正被圍 感受大馬觀眾熱情

5
巴黎奧運7.26-8.11 TVB晚8至11時停播劇集 曾志偉:讓路播賽事

6
《九龍城寨之圍城》 加推「超前導解鎖片段」

7
「寶總」暗戰李李揭商場詭詐 「老上海」以蒙特嬌恤為榮

8
鄭俊弘 何雁詩發起慈善演唱會 冀加深公眾對天使綜合症的認識

9
《執法者們》慰勞宴 黃宗澤終認蔡潔做老婆 羅子溢爆洪永城狂睇梁諾妍親熱戲

10
方力申開騷 憑歌示愛 女友葉萱激罕蒙面伴舞

11
曾比特孖粉絲齊看《繁花》首播

12
《九龍城寨之圍城》氣勢如虹 郭富城首度加盟謝票

13
張栢芝入稟高院控余毓興誹謗 要求刪不實言論 要求書面道歉

14
王丹妮爆怕老公呷醋 不敢與韓國男星合照

15
胡歌身懷3個皮包藏暗示 「爺叔」游本昌首播即成金句王


首頁