2018年 12月 16日
星期日
   | 氣 溫 : 19 度
搜尋新聞
簡体中文
即時新聞 視頻新聞 要聞港聞 社 評國際兩岸 財 經 娛 樂 體 育 馬 經 副 刊 昔 日電子報

譚詠麟額頭貼癦扮嘢 家燕姐大爆Chilam闊佬
發佈日期 : 2018-12-07

家燕姐與眾人齊出席慶功宴。
Chilam以初哥哥造型吹住哨子出場。
譚詠麟額頭貼癦,與家姐燕姐合唱。
家燕姐與眾人齊出席慶功宴。
Chilam以初哥哥造型吹住哨子出場。


一連兩場《薛家燕愛你無限60年演唱會》前晚在紅館舉行尾場,不少圈中好友如徐小鳳、劉松仁、邵音音、潘迪華、陳敏之、樂易玲等來捧場。嘉賓還有張智霖(Chilam)、譚詠麟(校長)及草蜢。


曾於劇中與家燕姐飾演母子的Chilam,以初哥哥造型吹住哨子出場合唱《分分鐘需要你》,家燕姐大爆Chilam闊佬:「有次去大馬登台,佢請我食一條六千幾蚊嘅魚,叫『忘不了』。」Chilam以行動代表說話,即場與家燕姐來個深情擁抱。其後家燕姐以勁歌熱舞向已故好友張國榮、陳百強及羅文致敬,又感激徐小鳳姐給予不少紅館開騷心得。


草蜢跳十字舞


家燕姐又完成心願與譚詠麟合唱《愛人女神》,校長笑笑口說:「家燕姐出道耐過我,已經一個甲子,我由60年代黑白電視已經追睇你嘅作品,我係你嘅粉絲。」跟住校長突然在褲袋拿出粒癦黐在額頭說:「呢粒癦如有神助,並唔係等閒之輩,今時今日仲可以有laser放射出嚟,我粒癦就黐上去,你粒癦應該有根。」演唱會尾聲,草蜢及家燕姐合唱《忘情森巴舞》,最後教全場觀眾跳十字舞。


男友睇足兩場


慶功宴上,家燕姐心情仍然興奮:「呢個演唱會令我畢生難忘,睇到三個子女上台唱歌,真係忍唔住喊。」他又自爆男友連續兩晚都有捧場,但沒入後台,家燕姐說:「仲未有時間介紹畀七公主認識,或者遲啲安排食飯。」再問確實日子,她說:「唔好咁快,2020年先,我仲以為你哋講結婚。等我搞埋選婿大會,搞掂珊珊先。」再追問結婚一事,家燕姐說:「坦白講都唔會結婚喇!我咁嘅年紀仲結乜嘢婚呀?做吓朋友都開心。」至於與男友是否純純的愛,家燕姐點頭答:「係!」完成個唱後,家燕姐表示會與男友和仔女去日本旅行。


您可能有興趣:

1
千嬅首日開工無人理情緒低落 城城關懷社會肩負使命

2
演活健康局長角色 Aaron邊開工邊運動

3
花13小時創作銅像 華仔紅館騷與大家「分享」

4
打入叱咤10強開心 黎瑞恩教嘉穎育兒經

5
獲張衞健「戲中教戲」 譚凱琪唔敢拜師怕食檸檬

6
慈善二手衫唔夠賣缺貨 容祖兒呻張敬軒走數

7
港人居住環境似蜂巢 秋生回憶徙置區日子

8
預告台慶戰衣有睇頭 陳煒票源上升信心大增

9
受銀屑病困擾 張頴康怕遺傳給子女

10
MIRROR玩轉澳門整蠱隊友 姜濤笨豬跳不忘派心

11
感慨女演員空間少 葉青呼籲自強獨立

12
傅若清獲最佳發行人獎

13
任電影人球賽開球嘉賓 明道讚新晉導演有才華

14
盆菜宴筵開178席 陳煒趁機拉票 袁偉豪撐馬德鐘做視帝

15
拍海報狂跳唱菀之無怨言 王祖藍靠毛舜筠帶旺票房


首頁